Kafamda Bir Tuhaflık Orhan Pamuk

2006 yılında Nobel Ödülü kazanmasıyla tüm dünyada ses getiren Türk yazar Orhan Pamuk, bu zamana kadar edebiyat dünyasında var olan çizgisiyle her zaman yararlı olmayı bilen isim oldu. 2014 Aralık’ta çıkan Kafamda Bir Tuhaflık kitabı, Orhan Pamuk’un 6 yıllık çalışması gayretinde ortaya çıkan bir romandır. Romanda, bozacı Mevlüt ve 3 yıl aşk mektuplarıyla yazıştığı sevgilisinin İstanbul’un eski dönemlerinde yaşayışlarını hikaye eden Pamuk, eski İstanbul’u da biz okuyucularına iyi bir şekilde anlatıyor.

kafamda bir tuhaflık
kafamda bir tuhaflık

Şimdiye kadar 38 dile çevrilen Kafamda Bir Tuhaflık, yurtdışında çok satanlar listesine girmeyi başarıyor. Eylül’de İngiltere’de, Ekim’de ise ABD’de satışa konulan kitap, Londra’da satışlarıyla 1. Sırada olurken; ABD’de ise çok satanlar listesinde 8. Sırada yerini aldı.

Kafamda Bir Tuhaflık Kitabın Konusu

1969 – 2012 yıllarında İstanbul sokaklarında yoğurtçuluktan otopark bekçiliğine, pilavcılıktan bozacılığa kadar her işi yapmış olan Mevlüt, yine benzer birçok işi yapar birisidir. Köyden büyük şehir İstanbul’a gelen insanların böyle bir şehirde kalabalıklaşmasını resmeden Mevlüt, kendi hayatında izlenimleriyle şehrin büyük bir çoğunluğunun yıkılarak yeniden inşa edilmesini gözleriyle görür. Anadolu’dan kalkıp İstanbul’a gelen ve burada zengin olmuş insanları izler… Bir diğer taraftan ülkenin durumunu, siyasetini, darbelerini görür ve bunlara tanıklık eder.

orhan pamuk
orhan pamuk

Kış akşamı boza satmak ve asıl sevgilisinin kim olduğunu düşüne durur ve bu durumdan hiçbir şekilde kopamaz… Mevlüt’ün kafasında ki tuhaflığın sebebi kendince hep merak konusudur. İnsanın hayatta mutluluğu da mutsuzluğu da seçimleriyle ilişkili midir yoksa insanla ilgisi olmayan gelişimlerle mi oluşur? Niyet mi önemlidir kısmet mi? Kafamda Bir Tuhaflık kitabında bu sorular cevaplanırken, aile hayatı ve şehir hayatı çatışmasını gözler önüne seriyor.