Gebelikteki Amniyon Sıvısının Önemi

Bebeğin gebelik dönemi boyunca içerisinde yüzdüğü berrak ve steril suya amniyon sıvısı denir. Bu sıvı anne karnıda bebeğin rahatça hareket etmesini sağladığı gibi bir yandan da dış faktörlerin zararlı etkilerine karşı zarar görmesini en aza indirger. Sıcaklığının sabit kalması da fetüsü yazın sıcaktan kışında soğuktan korur.

hamile
hamile

Gebeliğin 3. Haftasından itibaren embriyonun üstünde çok küçük bir boşluk olarak ortaya çıkan bu sıvı  kademeli olarak büyüyerek fetüsün etrafındaki su kesesini oluşturur. Bu keseyi dolduran sıvı, keseyi oluşturan zarlardan ve fetüsün idrarından meydana gelir.

hamilelik
hamilelik

Amniyon sıvısı içeriğinin büyük bir kısmı yani %97-%99’u mineral tuzlardan oluşuyor. Bebek anne karnındayken bu suyu yutabilir. Bunun hiçbir sakıncası yoktur. İdrar olarak atılması suyun yenilenmesini sağlar. Bu sıvının bir kısmı plasenta ile annenin organizmasına taşınır.

Sıvının Miktarı Değişir mi? ve Fazla Olması Nelere Açar?

Ultrasonla yapılan araştırmalarda siyah kısımlar bebeğin amniyotik sıvısıdır. Sıvı miktarının normal olması bebeğinde sağlıklı olduğunu gösterir. Ancak bu sıvının miktarı zaman zaman değişikliğe uğrayabilir.

hamileyken dikkat edilmesi gerekenler
hamileyken dikkat edilmesi gerekenler

Sıvı miktarının rahim boyutlarına göre fazla arttığı durumlarda  yani 2 litre daha fazlası olduğu zamanlar endişeli durumlar oluşabilir.