Çocuklarla Kaliteli Oyunlar Oynamanın Önemi
Okumanın, eğitimin önemini bilen ailelerin birçoğu bu olguyu o kadar çok saplantılı yaklaşırlar ki çok erken yaşlarda çocuklara akademik eğitimler vermeye başlarlar. Onların duygusal olarak gelişimlerine katkıda bulunmak yerine sürekli eğitimiyle ilgilenmek onların psikolojik açıdan sağlıklı bir gelişim göstermelerine özensiz davranmayı gerektirir. Bu ve benzeri yöntemler ne kadar başarılı olursa olsun duygusal anlamda eksiklikler taşıyan çocuklar yetiştirmek anlamına gelir.
Küçüklerin özellikle konuşmaya başlamadan önceki süreçlerde duyguları tanıması, sosyalleşebilmesi, fiziksel koordinasyon ve bilimsel gelişim gösterebilmesi ancak oyunla mümkün olur. Çocuklarla alışveriş merkezlerinde geçirilen zamanların fazlalığı, onlara maddiyata dökülen bir ilişki biçimini, kolaycılığı, yaratıcılıktan uzak tüketime yönelik bir yaşamı dayatır.
Kaliteli Oyunlar Nelerdir ve Onlarla Oynarken Nelere Dikkat Edilmeli?
Çocuklarla oyun oynanması esnasında her zamanki yönetici anne – baba olmak yerine onunla oyun arkadaşı olmak ve onun bildiği bilgilere güvenerek yönlendirici olmasına izin vermek gerekir. Çocuğun özgüvenini yükseltmesine yardımcı olduğu gibi kendisine güvenildiğini hissettirir. Daha yaratıcı olması gerektiği için hayal gücünün sınırlarını genişletmesine de yardımcı olur.
Çocuğunuz oyun üretme konusunda yeterince iyi değilse onun yaşına, sosyallik düzeyine ve bilişsel gelişimine uygun olan, destekleyici oyunlar bulup beraber oynamak ancak yönetme işini ona bırakmak önemlidir. Oyun içerisinde onun bilgi dağarcığını sürekli olarak test etmekten vazgeçip yalnızca oyun oynamayı öğrenmek de ebeveynlere düşen bir görevdir. Rekabeti, akademik bilgileri, kuralları dayatan oyunlar yerine bol gülünen, özgürce hareket etmeye yardımcı olan oyunlar tercih edilmelidir.