Evde Sera Kurmak İçin Yapılması Gerekenler

Şehir stresi ve kargaşasından sıkılanların en büyük hayalidir doğal bir yaşam. Kendi yetiştirdiği sebze ya da meyveleri dalından koparıp yiyebilmek doğal yaşamın bize sunacağı avantajlardan birisidir. Peki, bahçe kurmaya imkânı olmayanlar, evlerinin balkonunda ya da boş bir oda da sera kurabilir mi?

sera
sera

Balkonda Sera

Güneş ışığından maksimum seviyede yararlanmak için evimizin balkonu Güney cephesinde olmalıdır. Eğer balkonunuz Güney cephesinde ve günde 5-6 saat güneş görüyor ise, balkonunuz sera yapmak için uygundur.

İkinci aşamada yetiştireceğimiz sebzeleri seçmemiz gerekiyor. Özellikle domates, biber ve salatalık tercih edilse de, bazıları için çiçek serası oluşturmamız gerekebilir. Bunun için yetiştireceğimiz bitkinin günlük su ve güneş ihtiyacını belirlemek gereklidir. Uygun yeri bulduktan sonra, seramızın iskeletini oluşturmalıyız, bunun için ahşap, metal ya da PVC kafesler kullana biliriz.

Üst ve yan kısımları açık şekilde yapılan kafesin zeminine istenen şekilde toprak ya da saksılar dizilir. Sebze ya da çiçekler toprağa ekilmeden önce seranın en önemli kısmı olan kaplanmasına geçilir.

Bu yapının içine yerleştirilen, yeterince kalın toprak tabakasının üzerine ya da saksılara ekilecek bitkilere ihtiyaç vardır. Bunu yaparken hangi bitki ne kadar toprağa ihtiyaç duyar göz önünde bulundurulmalıdır.

sera kurmak
sera kurmak

Güneş olmayan günlerde seramızı florasan lamba ile aydınlatılmaya ihtiyacı vardır.

Evde Sera

Ev odanız yeterince güneş alıyorsa, balkon serasından farklı olarak, rafları, kapakları ve iskeleti cam olmak üzere, cam dolaplar kullanılabilir. Yine florasan ile aydınlatabiliriz.