Taraftar Psikolojisi

Süper Lig başlıyor. Uzun zamandır bu an bekleniyordu. Bu yaz futbol hasretini köreltecek ne bir Dünya Kupası ne de bir Avrupa Şampiyonası vardı. Ama şimdi bayraklar ve formalar hazır, kombineler cepte. Futbol heyecanı başlıyor. Bu demektir ki taraftarın saldırganlık ruhu da tribünlerde ve sokaklarda uyanmaya hazır, bekliyor. Futbolun öfkeli yüzü gene ortalığı kırıp geçirebilir.

Neden Saldırganlar?

İnsanın öfkelenmesi çok normal bir duygu. Ama bu duygu saldırganlık düzeyine çıkarsa sorunlar başlıyor. Bir takımı tutmak, desteklemek başka, bunu sebep göstererek öfkeyi dışa vurmak başka. Psikolojik olarak taraftarı saldırganlaştıran etmenlerin arasında uzmanlar rahatsız edilme duygusunun, amaca ulaşmada engellenme duygusunun, öç alma ve misilleme duygusunun etkili olduğunu belirtiyorlar. Doğal olarak sporun ruhunda yer alan yarışma ve rekabet ortamı seyredenlere ve destekleyenlere kızgınlık olarak yansıyabiliyor.

Taraftar Psikolojisi
Taraftar Psikolojisi

Taraftar psikolojisi yaş durumuna, eğitim durumuna ve sosyo-ekonomik duruma göre değişiyor. Genel olarak bilinen sonuçlara göre yaş küçüldükçe şiddete yatkınlık artıyor. Eğitin seviyesi düştükçe küfürler artıyor. Tribünde oturma yerleri bile gelir düzeyine bağlı olduğundan taraftarın pkikolojisini etkiliyor. Olaylara katılma tüm bunların sonunda biriken bir patlama sanki. Sonuçta saldırganlık tribünden sahaya yansıyor ve kızgın taraftar psikolojisi takımın kaderini de etkiliyor.