Bilgisayar Mühendisi Ne iş Yapar?

Her geçen gün gelişmekte olan teknolojinin hayatımızda ön plana çıkardığı mesleklerden biri de hiç şüphesiz bilgisayar mühendisliğidir. Kendini teknolojiye ve bilişim dünyasına yakın hisseden gençler, bilgisayar mühendislerinin ne iş yaptığını merak ediyor ve bununla ilgili araştırmalar yapıyor.

Bilgisayar mühendisliği, temel olarak yazılım ile ilgilenir ve bunların yanında algoritmaları ve programlamayı da detaylı olarak ele alır. Çok yönlü bir mühendislik dalı olan bilgisayar mühendisliğinin diğer çalışma alanlarından bazıları ise şunlardır;

  • Bilişim sistemleri yöneticiliği,
  • Yazılım uygulamaları geliştiriciliği,
  • Bilgisayar sistemleri analisti,
  • Donanım,
  • Bilgisayar ağları ve internet,
  • İletişim sistemleri,
  • Veri tabanları, veri bilimleri ve veri yapıları,

Bilgisayar mühendislerinin görevleri arasında özellikle; analog sensör, çip, modem, devre kartı, klavye ve yazıcılar dahil olmak üzere bilgisayar donanım ve ekipmanlarının araştırılması, geliştirilmesi ve test edilmesi yer almaktadır.

Günümüzde gelişen teknoloji ile doğru orantılı olarak büyüyen bilişim teknolojileri, bilgisayar mühendislerine yeni çalışma dalları da doğurmaktadır. Örneğin; yapay zeka, siber güvenlik, ön yüz ve arka yüz yazılım geliştirmeleri gibi çeşitli özel alt alanlarda da uzmanlaşmak mümkündür.

Nasıl Bilgisayar Mühendisi Olunur?

Bilgisayar mühendisi olmak için ilk olarak, üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren ‘Bilgisayar Mühendisliği’ bölümünden lisans derecesi ile mezun olmak gerekmektedir. Bu şartı sağladıktan sonra iş bulabilmek için, bilgisayar mühendislerinin sahip olmaları gereken bazı kriterler bulunmaktadır.

İyi bir bilgisayar mühendisi olmak için bilgisayarlar ile aynı dili konuşmak gerekmektedir. Bunu için ise; C#, Java, HTML, C++, Php gibi programlama dillerini bilmeniz gerekiyor. Bu dillere hakim olmak ve teknik bilgilerini öğrenebilmeniz için ise İngilizce şart.

Eğitim, öğretim ve bilgi birikiminin dışında, mesleğin gerektirdiği bazı özellikler bulunmaktadır. Örneğin; analitik düşünme yeteneğine sahip olmak, uzun süreli konsantrasyon sağlayabilmek, dikkatli ve sabırlı olmak, sayısal ve soyut düşünebilmek gibi.

Bunların yanı sıra, iyi bir araştırmacı olmakta ve sürekli olarak kendini yenilemekte yarar var. Kısaca, lisans derecesi ile mezun olmak iş hayatında size yeterli olmayacaktır. Üniversite okurken, eğitiminize katkı sağlayacak kurs ve seminerlere gitmeniz mesleki gelişiminiz için oldukça önem arz etmektedir.