Altın neden değerli bir madendir?

Altın, yüzyıllardır insanların kıymetlendirdiği bir para birimidir. Bu durum da altın neden değerli bir madendir şeklinde soruların sorulmasına neden olmuştur. İnsanların neden krom ya da demire değil de altına bu kadar değer vermesi merak konusudur. Çünkü altının kimyasal açıdan incelenmesi onun oldukça karışık bir yapıya sahip olmasını düşündürtse de altın oldukça basit bir kimyasal yapıya sahiptir. Bununla beraber altın, diğer elementlerle güçlükle tepkileşmeye girer. Tüm bunlara rağmen diğer maddelere değil de altına bu kadar değer verilmesinin neden diye sorulmasını sağlamıştır.

Altın neden değerli bir madendir

Öncelikle şunu söylemek gerekir ki altın madeni varoluşsal olarak bir değere sahip değildir. Altın neden değerli bir madendir sorusuna altının yapısında cevap bulunamaz. İnsanların zaman içerisinde ona değer atfetmesi ile kıymetli bir hale gelmiştir. Bunun yanı sıra altın katı bir maddedir. Gaz formuna sahip bir elementin bir para birimi şeklinde kullanılması pek akıllıca olmazdı. Bu nedenle altına değer veren diğer bir durum ise katı bir forma sahip olmasıdır. Periyodik tabloda bulunan elementlerden gaz şeklinde olanlar bu şekilde elenirken insanlar para birimi olarak zehirli bir maddeyi de kullanmak istemezler. Altın zehirli bir madde değildir ve bu sayede bu maden kolaylıkla para birimi olarak kullanılabilir. Katı ve zehirli olmaması onun para birimi şeklinde kullanılmasını oldukça etkilemiştir. Bunun yanı sıra altın madeninin rengi de onu diğerleri arasında farklı bir konuma getirmiştir. Çünkü altın madeni parlak ve sarı olması nedeni ile oldukça dikkat çekicidir. Periyodik tabloda metaller başlığı altında sıralananlardan bakır hariç hepsi gümüş renklidir. İşte bu durum da altının diğer metallerden öne çıkmasını sağlamaktadır. Bakırla karşılaştırılacak olursa bakırın rengi de havadaki nem ile doğrudan temas etmesi ile yeşile dönmektedir. Bu nedenle altın diğer metaller ile karşılaştırılınca altın neden değerli bir madendir sorusuna cevap bulunmuş olur.

Altın madeninin özellikleri nelerdir?

Altın periyodik tabloda Au ifadesi ile simgelenir. Au kısaltması ise Yunanca bir kelime olan ve güneş ışıltısı anlamına gelen aurum kelimesinin kısaltmasıdır. Altın yoğun bir yapıya sahip olmasıyla beraber yumuşak olduğundan dövülebilir. Parlak ve sarı renkli olan bu madenin atom numarası yetmiş dokuzdur. Altın madeninin erime ve kaynama noktalarına bakılacak olursa, erime noktası 1.064 derece iken kaynama noktası ise 2.856 derecedir.

Altının toplumdaki yeri

Altın, toplumlarda zenginlik göstergesi olarak yerini edinmiştir. Altın gösterişin ana formudur.

Dövülebilir ve kolayca şekil verilen bir yapıda olması nedeni ile hem dekorasyon hem de aksesuar alanında servet ve şanın gösteriş adresi olmuştur. İnsanların düğün, sünnet ve nişan gibi özel günlerde altın hediye etmesi de bundan kaynaklanmaktadır. Altın kaplama arabalar, evler ve eşyalar da altının topluma yansıttığı psikolojinin adeta bir özeti niteliğindedir.