Tüp Bebek Hakkında Merak Ettikleriniz

Kadınların gebe kalmasına yardımcı olmak için tüp bebek olarak bilinen İn Vitro Fertilizasyon (IVF), yardımcı üreme teknolojisinin en yaygın ve de en etkili türüdür. Gebe kalmakta problemler yaşıyorsanız, alternatif olan tüp bebek yönteminin içeriğini merak ediyor olabilirsiniz. Birçok kadın, çok gelişen tüp bebek yöntemini denedikten sonra bebek sahibi olma şansı buluyor.

tüp bebek
tüp bebek

Tüp Bebek Prosedürlerinde 4 Adım

Tüp bebek (IVF) yöntemi, en basit anlatımla, yumurtayı vücudun dışında, bir laboratuar ortamında döllemeyi ve sonrasında kadının rahmine yerleştirmeyi içerir. Doğal veya desteksiz gebelik bazı kadınlar için mümkün olmaz ve tüp bebek tedavisine ihtiyaç duyulur. Tüp bebek prosedürleri 4 adımlardan oluşur:

  1. Ovulasyon İndüksiyonu (Yumurtlama Tedavisi)

Bu ilk aşamada çoğu kadın, yumurta üretmek için doğurganlık ilaçları veya gerekli hormonları kullanır. Doktorunuz yumurtalıklarınızı, yumurtlama zamanlamasını ve hormon seviyelerinizi izleyecektir.

  1. Yumurtanın Vücuttan Alınması

Tüp bebek sürecindeki bu adımda, özel bir iğne yardımı, vajinal ultrason kullanımı ve yumuşak vakum ile foliküllerden yumurta çıkarılır. Sıvılardan izole edilen yumurta, besin ortamı içeren bir kültür kabında inkübatöre aktarılır.

tüp bebek tedavisi
tüp bebek tedavisi
  1. Yumurtayı Dölleme

Yumurta döllenmesi için eşinizden ya da veya partnerinizden bir sperm numunesi temin edilir ve en aktif sperm, yumurta ile birleştirilir, bazen de yumurta içine enjekte edilir. Döllenmiş yumurta tekrar inkübatöre yerleştirilir.

  1. Embriyo Transferi

Embriyoyu gebelik adayı kadının vücuduna aktarmak için vajina içine bir spekulum yerleştirilir ve döllenmiş yumurta (embriyo) serviks ve uterus boşluğuna yerleştirilen küçük bir plastik tüp vasıtasıyla aktarılır.

Tüp bebek işlemi böylece tamamlanmış olur, artık doktor kontrolü altında bebeğin gelişimini tamamlaması beklenecektir.